Malullük Durumu Çalışma gücünün veya iş kazası ve meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün %60’ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurullarınca tespit edilen sigortalı malul sayılır. Kişinin Malul sayılması sonucunda Maluliyet aylığı bağlanabilmesi için; Kişi malul duruma düşmeden önce, yani sağlıklıyken sigortalı olması, En az 10 yıllık sigortalılık süresinin bulunması ve 1800 gün prim ödemiş olması, Çalıştığı […]
Malullük Durumu
Çalışma gücünün veya iş kazası ve meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün %60’ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurullarınca tespit edilen sigortalı malul sayılır.
Kişinin Malul sayılması sonucunda Maluliyet aylığı bağlanabilmesi için;
- Kişi malul duruma düşmeden önce, yani sağlıklıyken sigortalı olması,
- En az 10 yıllık sigortalılık süresinin bulunması ve 1800 gün prim ödemiş olması,
- Çalıştığı işten ayrılmış olması,
- Sosyal Güvenlik Kurumuna Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesini doldurarak başvuruda bulunması gerekmektedir. Maluliyetin tespiti SGK tarafından yetkilendirilen Devlet Üniversite Hastaneleri, Sağlık Bakanlığı eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Askeri Hastaneler tarafından düzenlenecek sağlık raporları incelenerek SGK Sağlık Kurulunca yapılır.
Önemli! • İlk defa sigortalı olarak işe başlamadan önce var olan hastalık başlangıçta maluliyeti gerektirecek durumda değilken çalışmaya başladıktan bir süre sonra sigortalıyı malul duruma düşürürse bu hastalığa bağlı olarak maluliyeti kabul edilir. • Sigortalı başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul ise sigortalılık süresi aranmaz, en az 1800 gün prim ödemesi yeterli olur.
4.14. Meslek Hastalığı Tespiti Sonrası Neler Yapılmalı?
- İş sağlığı ve güvenliğinden sorumlu İş güvenliği uzmanına, işyeri hekimine bilgi verilmeli,
- İşverene meslek hastalığı ve nedenleri ile ilgili bilgilendirmede bulunulmalı,
- İşçilere meslek hastalığı ve nedenleri ile ilgili bilgilendirmede bulunulmalı.